Pesmi o Sloveniji

Ansambel bratov Avsenik – Slovenija, od kod lepote tvoje

“Povsod, kjer mi seže pogled, lepota zasanjana, kje najti še lepši je svet, kje lepše je kot doma? Se s hribov v daljavo zazrem prek gričev, dolin, gora, v daljavi še modro morje uzrem, kje lepše je kot doma,” .

vir

Slovenski Band Aid – Svobodno sonce

Edina slovenska pesem, ki je nastala ob desetdnevni vojni za Slovenijo.

vir

Agropop – Samo milijon nas je

Humor skupine Agropop se je prav v časih pred osamosvojitvenimi dogajanji v Sloveniji izkazal kot odlična satira in Aleš Klinar s skupino je leta 1988 ustvaril pesem, ki je postala himna vseh pravih veselic.

vir

Miran Rudan (Randez Vous) – Zelena je moja dolina

Zelena je moja dolina je pesem, ki jo Miran prepeva še danes in trdi, da je ena najlepših pesmi o Sloveniji, kar jih je slišal in zapel.

vir

Oto Pestner & Nada Žgur – Slovenija, moja dežela

Pesem, ki sta jo zapela Oto in Nada z vokalno skupino Strune, je nastala kot glasbena podlaga verjetno prvega reklamnega spota za Slovenijo.

vir

Agropop – Z nami je Slovenija

Govori o slovenski svobodi, lepotah mlade države in velja za eno od tistih pravih, poosamosvojitvenih slovenskih skladb.

vir

Aleksander Mežek – Podarjeno srcu

“Odrastel sem v krajih, kjer pesmi so doma in majski dnevi v jablanah dehte. Pod strehami v rebri, v cvet kipe, za žarki sonca, preproge trav. Kot mlečna pot razsuta je moja domovina: Slovenija, ti si reka, ti me vračaš v otroštvo. Operi dušo, naj se nagledam te mladosti,” poje o Sloveniji v svoji skladbi Podarjeno srcu Aleksander Mežek. Pesem je pospremila Slovenijo v svobodo in samostojnost.

Podarjeno srcu - Wikipedija, prosta enciklopedija
vir

Victory – Zelena dežela

Skupina Victory je s pesmijo Zelena dežela ustvarila eno najlepših slovenskih pop pesmi o Sloveniji, ki so ji dodali tudi videospot, v katerem je skupina prevozila dobršen del zelene dežele, z njim pa so pokazali tudi veliko slovenskih naravnih lepot.

Wales, zelena dežela
vir

Ansambel Lojzeta Slaka – Srečno, mlada Slovenija

Tudi Ansambel Lojzeta Slaka se je pridružil proslavljanju mlade, nove državice. S pesmijo Srečno, mlada Slovenija je virtuoz diatonične harmonike s svojim ansamblom voščil svoji domovini, ki ji je v letih ustvarjanja poklonil bogato zakladnico narodno-zabavne glasbe. Glasbo za pesem je seveda napisal Lojze Slak, besedilo pa eden najvidnejših slovenskih avtorjev besedil Ivan Sivec.

dLib.si - Srečno, mlada Slovenija
vir

Jan Plestenjak – Moja dežela

Tudi najpopularnejši slovenski pevec je leta 1999 napisal pesem z naslovom Moja dežela in se z njo predstavil na tekmovanju za pesem Evrovizije. Jan, ki je sicer znan po svojih ljubezenskih baladah, je v svojem slogu opisal Slovenijo in svojo ljubezen do nje. Čeprav s pesmijo na tekmovanju ni zmagal, pa je to do zdaj njegova edina pesem, posvečena Sloveniji.

Slovenija moja dežela (gradovi) - GRADOVI Nives Rot
vir

https://siol.net/trendi/top-deset/top-10-najvecjih-hitov-o-sloveniji-10544

Ta vnos je bil objavljen v Glasba. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja