Top 10 skladb tega tisočletja

Revija The Rolling Stone je s pomočjo glasbenikov, producentov in kritikov ustvarila lestvico najboljših in najvplivnejših skladb tega tisočletja. 

10. Last Nite, The Strokes (2001) Morda najbolj znana skladba newyorških rokerjev je ena izmed tistih, ki z leti postajajo boljše in boljše. Ne le, da se ob izidu sploh ni uvrstila na lestvice, marsikdo jo je tudi označil za plagiat skladbe American Girl Toma Pettyja, česar niti člani skupine niso zanikali. 

9. Royals, Lorde (2013)  Himna najstnikov po vsem svetu, vsaj tistih nekaj mesecev leta 2013, ko so se prav vsi poistovetili z brez pomenskostjo luksuznega življenja, ki naj bi jo napisala v samo pol ure. 

8. Rolling in the Deep, Adele (2010) Eden največjih hitov je nastal, ko je takrat 20-letna Adele prvič izkusila zlomljeno srce in v studiu združila bolečino z močnimi vokali, po katerih je znana. 

7. Runaway, Kanye West feat. Pusha T (2010)  Po besedah producenta pesem sprva ni obetala veliko. Kanye naj bi originalni ritem poslušal kakšne 4 minute, nato pa v studiu hitro posnel skoraj vse besedilo, ki se vrti okoli stavka. Nato pa se je Kanye prelevil v producenta in skladbo je dolgo časa spreminjal vse dokler ni nastala današnja zvočna podoba hita. 

6. Maps, Yeah Yeah Yeahs (2003) Vokalistka Karen je pesem napisala za svojega fanta, zato je močno upala, da jo bo prišel (še zadnjič pred njeno turnejo) obiskati na snemanje videospota za skladbo. Ker je zamujal že 3 ure je bila prepričana da sploh ne bo prišel, zato so solze v spotu prave. 

5. 99 Problems, Jay-Z (2003) Med sodelovanjem kultnega producenta Ricka Rubina z Jay-Z-jem je prišlo do zanimivega šuma v komunikaciji. Rubin je poskušal v album uvajati elemente, značilne za raperja, medtem ko je Jay-z vztrajal, da producent doda starejše elemente iz kultnih albumov, ki jih je soustvaril. Tako sta vmesno pot našla nekje med zvokom vintage hip hopa in Kendrickom Lamarjem. Izraz

4. Hey Ya!, Outkast (2003) Skladba, ki je v popularno kulturo vnesla izraz »shake it like a Polaroid picture«, tudi brez omenjanja kultnega polaroida pa je hit hip-hop dua pravi povratek v glasbo zgodnih let tega tisočletja, ko so bili v ospredju nalezljivi ritmi in napol ironični video spoti, ki se jim lahko smejemo še danes. 

3. Seven Nation Army, The White Stripes (2003) Ta hit je nastal zelo postransko. Prepoznavnega kitarskega ritma se je rock duo spomnil kar med tonsko vajo, naslov pa je izhajal iz imena, ki ga je Jack White kot otrok nadel verigi dobrodelnih trgovin Salvation Army in naj bi bil le začasen.

2. Paper Planes, M.I.A. (2007) Eden izmed tistih hitov, ki jih skoraj ne bi bilo. Beat zanj je ustvaril njen takratni fant, DJ Dipl, a sta se, kot se spominja M.I.A., kmalu po začetku ustvarjanja močno sprla, zato mu je v jezi iz zgornjega stanovanja na glavo vrgla trdi disk, na katerem je bil material za pesem. Na njeno srečo je pristal na strehi taxija in ne na Diplovi glavi, zato sta ga kasneje lahko dokončala.

1. Crazy in Love, Beyonce feat. Jay-Z (2003)  Hit se je na samem vrh lestvic obdržal 8 tednov, zapustil pa jih ni še dolge mesece. Producent Rich Harrison, ki je zaslužen za ritem je kasneje povedal, da ga je imel pripravljenega že nekaj mesecev, a je čakal na pravega izvajalca, ki bi mu bil kos. Našel je Beyonce, ki je v pesmi videla popoln začetek svoje solo kariere.

vir
The Strokes discography - Wikipedia
vir
Lorde - Wikipedia
vir
Rolling in the Deep (Live) by Hello Adele Tribute on Amazon Music -  Amazon.com
vir
The making of Seven Nation Army: how a Bond theme that never happened took  over the world
vir
Paper Planes - Lyrics and Music by M.I.A arranged by Nara__ID
vir
Crazy in Love - Fifty Shades of Grey Version by Sofia Karlberg on Amazon  Music - Amazon.com
vir

Ta vnos je bil objavljen v Glasba. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja