Prekmurska gibanica

Ta posebna sladica je kulinarična specialiteta, ki prihaja iz Prekmurja. Plast na plast. Zahteva spretnost in natančnost, ko vam bo uspela, ste lahko ponosni nase.

Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija in namastimo večji pekač. Ločimo rumenjake od beljakov. Slednje stepemo v trd sneg, rumenjakom pa dodamo sladkor in jih z električnim mešalcem mešamo, dokler ne postanejo svetlejši, njihov volumen pa se potroji. Nato vmešamo mlete orehe, zatem četrtino snega in na koncu še preostanek. Zmes predevamo v pekač, jo po vrhu lepo poravnamo in pogladimo ter pečemo v ogreti pečici 15 minut.

Zmešamo vse sestavine za preostale tri plasti, v prvi posodi torej mak, sladkor, vanilijev sladkor in smetano za kuhanje. Jabolka olupimo in naribamo ter jih v drugi posodi zmešamo z limoninim sokom, sladkorjem in cimetom. V tretji posodi pa zmešamo vse sestavine za skutino plast, torej skuto, kislo smetano, jajci, sladkor, vanilijev sladkor, limonino lupinico in koruzni škrob.

Biskvit najprej premažemo z makovo mešanico, čez njo razporedimo jabolka, jih nežno potlačimo in prelijemo s skutino zmesjo. Pecivo pečemo 60 minut na 175 stopinjah Celzija. 

Pečeno pecivo pred postrežbo ohladimo, posipamo s sladkorjem v prahu in narežemo na poljubno velike rezine.

Prekmurska gibanica | Gurman.eu
vir
Tako pripravimo pravo prekmursko gibanico - Odprta kuhinja
vir
Prekmurska gibanica
vir
Moja prva prekmurska gibanica - OblizniPrste.si
vir
vir

Ta vnos je bil objavljen v Kulinarika. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja